top of page

Zingen goed tegen stress

           

Zingen verhoogt de weerstand en is goed tegen stress. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Frankfurt, die hun bevindingen begin 2004 publiceerden in het Amerikaanse vakblad Journal of Behavioral Medicine.

Mensen zingen graag in de badkamer, in het voetbalstadion of op feestjes. Dat verhoogt de feestvreugde. Maar, wilden de onderzoekers weten, kan zingen behalve de sfeer verbeteren ook de lichamelijke weerstand verhogen?

De wetenschappers voerden hun proeven uit op een koor uit Frankfurt. In twee op elkaar volgende koorrepetities werden lichamelijke veranderingen gemeten tijdens het zingen, en een week later tijdens het luisteren naar muziek.

De onderzoekers testten het bloed van de koorleden voor en na een repetitie. Na een uur zingen bleek de concentratie

van afweerstoffen (als immuunglobuline A) en de hoeveelheid cortison, een hormoon tegen stress, aanzienlijk te zijn toegenomen. Als er alleen naar muziek werd geluisterd was er nauwelijks een verandering in de bloedwaarden.

“Door het zingen wordt je adem gestimuleerd en dus ook je bloedsomloop, en dat werkt reinigend en stressverlagend”, zegt Gerda van Zelm, docente solozang aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. “Mensen in een koor hebben ook pret en dat werkt eveneens stressverlagend. Dingen doen die je leuk vindt, zullen altijd helpen om gezond te blijven. In Duitsland bestaan ademtherapieën, om via ademtechnieken stress tegen te gaan. Dat lijkt me in dezelfde hoek te zitten als zingen, want goed ademen is heilzaam.”

smART to SiNG

@ WORK

Zingen is gezond!

"Zingen is goed voor de bloedsomloop"

"Zingen is goed tegen stress"

"Zingen verhoogt de weerstand"

Breng collega's samen,

verleg je grenzen,

zing samen op het werk,

maak plezier

en bevorder de teamspirit...

 

SAMEN zingen

=

SAMENhorigheid

=

SAMEN gemotiveerd

=

SAMEN bergen werk verzetten!

CONTACTEER

ons voor verdere info!

 

info@smarttosing.be / 0475 62 23 43

"Laten we zo lang mogelijk zingen onderweg: de weg wordt er minder eentonig door"

Vergilius

bottom of page